Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Problém pravice je, že se jedná o ideologicky nesourodou skupinu, která se může shodnout jen na pár klíčových myšlenkách. Pokud vymezíte ideje tak úzce, jako je tomu v článku, pak se dostanete ke straně, jejíž volební potenciál bude relativně nízký. I kdyby se takový subjekt dostal do parlamentu, tak buď zůstane v opozici, nebo v koalici prosadí minimum. Pokud má pravice uspět, pak je nezbytná integrace na širokém půdorysu subjektů napravo od středu. Bohužel je to nevýhodné pro strany, takže ODS odmítla, TOPka přišla o Starosty, takže oslabila, středopravá KDÚ se snaží o vlastní integrační projekt na bázi křesťanskodemokratismu. Svobodní a Realisté si jedou na vlastní triko, což může být tak max 2-3 %. Výsledkem toho je, že je scéna napravo rozdrobená, reálně hrozí, že napravo od středu po volbách zůstane jen ODS třeba s 8 % a pak už jen Agrofert, ČSSD a KSČM. To je pro pravicového voliče prohra. Pravice má šanci jen jako sjednocená platforma typu GOP, francouzská UMP nebo Forza Italia, které fungují na bázi minimálního ideového rámce.

2 0
možnosti
Foto

On asi dost problém je hlavně v tom, že mnohé voliče příliš nezajímá dělení na pravici a levici. Spíše je to o potencial. osobnostech a hlavně marketingu;-)

1 0
možnosti

V tomto s Vámi souhlasím - teda až na usazení TOP09 a KDU doprava. V nejlepším případě se jedná o střed... Ale to nebyla hlavní myšlenka Vašeho příspěvku, tak nebudu odbíhat. Problém "pravice" u nás je, že zde nemáme silnou osobnost, že se strany napravo hodně vymezují a stávající strany doprava mají hrozný marketing - celkově mi ta pravice přijde buď amatérská, nebo akademická (pouze trh a ideály). Proti pravici totiž obecně hrají čísla dlouhodobě (např. nízká ekonomická síla Česka generující většinu sociálně slabších lidí a časté odchody úspěšnějších), a proto nemá šanci uspět strana jen na základě myšlenky, potřebuje silného lídra.

0 0
možnosti

Ještě mě zaujalo, Vy považujete ty body v článku za příliš přísnou selekci? A to jsem ani nezabrouzdal do konkrétních opatření, pouze zůstal u poměrně benevolentních principů typu snížit byrokracii klidně "elektronizací státu" namísto snížení počtu povinností či úředníků, podporu stávajícího silného národního businessu namísto budování nového (IT, strojírenství českých firem, ...), tlak na reformu EU místo jejího opuštění (což v kontextu Brexitu, ale také jednotnosti Visegrádské supiny není utopie) a mohl bych pokračovat.

Velmi mě udivuje, že kdysi měla většinu těchto bodů v programu například ODS a dnes mají problém nalézt ucelenou vizi.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS